Pizzasteen

Pizzasteen
Hoewel iedereen zijn of haar pizza tegenwoordig op een bakpapiertje legt, zijn er veel betere manieren om een lekkere, echte Italiaanse pizza uit je over te toveren, namelijk met een pizzasteen! De pizzasteen is overal verkrijgbaar, maar ondanks dit en een lage prijs is de pizzasteen nog altijd niet erg bekend hier in ons kikkerlandje. Ik zal je vertellen waarom je snel een pizzasteen moet aanschaffen!

  • Altijd een knapperige pizzabodem.

  • Al vanaf € 15,95.

  • Zowel in de oven als op een gril gebruiken.

De steenoven
Pizza’s worden van origine altijd gebakken in een grote steenoven. Zo’n oven, de naam zegt het al, bevat een (klei)stenen vloer, welke door de pizzabakker flink is opgestookt tot een graadje of 400. Vervolgens werden de pizza’s op deze stenen vloer gelegd, uiteraard zonder bakpapier. Wanneer het deeg in aanraking komt met het steen, verdampt het water in het deeg snel, waardoor een lekkere, knapperige bodem ontstaat. Een pizzasteen doet dit ook, maar dan bij jou thuis!

Pizzasteen; hoe werkt het?
Pizza op de pizzasteen, oven aan, pizza erin en klaar? Hoewel het in theorie ook zo simpel is, komt er in de praktijk toch iets meer om de hoek kijken. Het is bij een pizzasteen vooral belangrijk dat je hem voldoende laat voorwarmen, voordat de pizza op de steen komt te liggen. Wanneer je de oven aanzet, is het dus cruciaal dat de pizzasteen ook in de oven ligt. Wanneer je over is opgewarmd, is de pizzasteen ook voldoende warm! Dit verschilt uiteraard wel door de dikte van de verschillende pizzastenen. Bij een dikke variant dien je de pizzasteen nog iets langer te laten opwarmen.

Afkoelen en schoonmaken
Nadat je genoten hebt van je pizza, dien je de pizzasteen goed af te laten koelen. Zet je pizzasteen vooral niet onder een koude kraan of in een sopje met afwasmiddel. Hierdoor zal je pizzasteen niet lang mee gaan! Laat je pizzasteen goed afkoelen, waarna je hem met een borstel schoon kunt vegen en de restjes pizza kunt verwijderen. Er zullen in de loop van de tijd wat vlekken op je pizzasteen ontstaan, maar dit is geen probleem. Hardnekkig vuil kun je met een plamuurmesje of eventueel met een ijzerborstel proberen te verwijderen. Een vochtig doekje is eventueel ook een oplossing mocht je jouw pizzasteen toch graag even wat effectiever willen schoonmaken, maar doe dit vooral niet met afwasmiddel of zeep.